Bezoek ons op Faqcebook

Banden

Wanneer u veilig en comfortabel wilt rijden, zijn goede banden onvermijdelijk.
De band vormt immers het directe contact met het wegdek. Een band met de juiste bandenspanning en het juiste profiel is net zo belangrijk als bijvoorbeeld goed werkende remmen.

De band is tegenwoordig een hightech product dat geschikt is voor vele weersomstandigheden. En niet te vergeten denken wij bij Autobedrijf Walraven natuurlijk ook aan een optimale prijs/kwaliteitverhouding.
Personenwagenbanden zijn er in allerlei soorten en maten. De kwaliteit van de banden is dankzij toepassing van de nieuwste technologieën en innovatieve productiemethode de afgelopen jaren sterk gestegen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Belangrijke criteria die men nastreeft bij het ontwikkelen van een band zijn;
 
  Verminderde rolweerstand
  Lager geluidsniveau
  Mindere slijtage
  Verbetering van stuurgedrag
  Beter comfort
 
Moderne banden kunnen goed uit de voeten met de meest uiteenlopende weersomstandigheden. Voornamelijk bij nat weer zorgen de speciale profielen voor een goede afvoer van het water, wat een goed contact met het wegdek garandeert. Ook voor winterse omstandigheden bestaan er speciale banden, de winterbanden. 
 
Natuurlijk is de prijs van een band een belangrijk koopargument. Toch wordt de kwaliteit van de dienstverlening en de advisering steeds belangrijker. Wij van Autobedrijf Walraven noemen zijn niet voor niets bandenspecialist.
 
Maar natuurlijk moeten uw nieuwe banden ook op de juiste wijze gemonteerd worden, om dan nog maar niet te spreken over het balanceren en uitlijnen. Specialistische zaken die u niet zomaar aan iedereen kunt overlaten.
Bent u toe aan een goed advies, schroom niet om met ons contact op te nemen of kom langs. Wij monteren alle maten en merken, uit voorraad.
 

Controleren van de bandenspanning

Eén van de belangrijkste factoren die de eigenschappen van een band bepalen, is de bandenspanning. De bandenspanning dient altijd goed te zijn, want een te lage bandenspanning heeft veel nadelen:
 
  Het verhoogd uw brandstofgebruik
  Het geeft een slecht weggedrag
  De band slijt verkeerd
  Het geeft een slecht rijcomfort
  Het belast de band te veel
  Het zorgt voor oververhitting
 
De standaard bandenspanning is voor elke bandmaat weer anders en wordt bepaald door de bandenfabrikanten. Autobedrijf Walraven controleert volgens deze gegevens, wanneer de band in 'koude toestand' is, met de meest geavanceerde apparatuur, voor uw veiligheid.
Meten van de profieldiepte
 
Voor het afvoeren van vocht, zoals regenwater, is voldoende profieldiepte op de band van levensbelang. Bij een nat wegdek geldt: hoe meer profiel er op een band zit, hoe meer en hoe beter het water afgevoerd kan worden. U heeft dan veel meer grip op de weg en een kortere remweg. Kortom: veel meer veiligheid voor u, uw passagiers en uw medeweggebruikers. Laat daarom de profieldiepte van uw banden regelmatig bij Autobedrijf Walraven controleren. Voor betere rijeigenschappen en grotere veiligheid adviseren zowel bandendeskundigen als consumenten- en verkeersveiligheids-organisaties de banden bij 2 millimeter te laten vervangen. Want: 2 millimeter is het einde!
 

Stikstof vullen

In de Formule 1, de luchtvaart en in het risicotransport is het vullen van banden met stikstof al jaren een standaard begrip. Voordelen van het vullen van banden met stikstof in plaats van met de normale perslucht zijn;
 
  Stabiele bandenspanning
  Lagere rolweerstand
  Hogere kilometrage
  Verminderd brandstofverbruik
  Verhoogd rijcomfort
  Minder brandgevaar
  Minder kans op een klapband
 
Normale perslucht bestaat voor 21% uit zuurstof, 78% uit stikstof en 1% uit andere stoffen. Bij deze normale perslucht veroorzaken de kleine zuurstof moleculen drukverlies (de banden lopen langzaam leeg) en ongewenste oxidatie (roest). Als men daarentegen kiest voor een stikstofvulling vermijdt men drukverlies en de oxidatie aan velg en rubber.
 
Bovenstaande betekent dat u tegen lage kosten bij Autobedrijf Walraven extra veiligheid kunt krijgen door uw banden door ons te laten vullen met stikstof. Als u meer wilt weten over deze nieuwe methode kom dan vrijblijvend langs bij Autobedrijf Walraven voor een uitgebreide uitleg.
 

Uitlijnen

Wielen zijn, voor een goede bestuurbaarheid en een minimale bandenslijtage, onder een bepaalde hoek geplaatst. Bij een aanrijding of wanneer de band bijvoorbeeld tegen een stoeprand wordt gereden, kunnen er afwijkingen ontstaan. Klachten zoals bandenslijtage aan de buiten- of binnenkant, het naar één kant trekken van de auto, het zwaar of licht sturen van de auto, het niet fijn de bocht in of uit sturen van de auto, het niet terugdraaien van het stuur na een bocht kan betekenen dat de auto niet correct is uitgelijnd.
Wieluitlijning - het meten en corrigeren van de wiel- en asstanden - is dan noodzakelijk. Voor dit zeer specialistische werk maakt Autobedrijf Walraven gebruik van hightech elektronische uitlijnapparatuur, zodat u weer veilig en comfortabel kunt rijden.
Balanceren
 
Trillingen aan het stuurwiel worden meestal veroorzaakt door onbalans van de wielen (band en velg), door deze vibraties kan er schade aan de ophanging en stuurinrichting ontstaan, wat tot hoge kosten kan leiden bij reparatie of vervanging van deze onderdelen. Deze onbalans kan door een aantal factoren ontstaan, zoals een lasrandje op de velg, een ventiel of een ventielgat in de velg.
 
Maar ook de kwaliteit van de band kan onbalans veroorzaken, een band bestaat uit vele componenten, die allen kunnen bijdragen aan de onbalans van de band. Met het balanceren van het wiel kan de onbalans worden tegen gegaan. Autobedrijf Walraven heeft de apparatuur in huis om uw wielen optimaal te balanceren.
 

Reparatie

Het is niet altijd direct nodig om een lekke band te vervangen door een nieuwe band. Als het verantwoord is om een band te repareren, is dit een overweging waard. Laat u voor een bandenreparatie wel altijd goed informeren.
Winterbanden 
Banden vormen de enige verbinding tussen de auto en het wegdek. Auto's die op zomerbanden rijden of op banden met onvoldoende profiel, hebben dan ook meer kans om in een slip te raken. Daarom wordt geadviseerd om, zodra de "R" in de maand is, te kiezen voor winterbanden. Als de temperatuur daalt tot onder 7 graden Celsius, zijn de prestaties van winterbanden superieur. Door bijzondere rubbersamenstelling blijven de winterbanden altijd elastisch en flexibel bij lage temperaturen, waar zomerbanden juist harder en stugger worden. Winterbanden bieden dan veel meer grip en dus veiligheid.
 
De huidige generatie winterbanden doet in comfort niet onder voor zomerbanden. Dankzij de speciale rubbersamenstelling behouden winterbanden ook bij lagere temperaturen hun elasticiteit en daardoor hun grip op koude en gladde wegen. Bovendien zorgt het speciale profiel voor een snellere afvoer van water waardoor aquaplaning voorkomen wordt. De nieuwe generatie winterbanden is net zo geruisloos als zomerbanden en ook de slijtage ligt op het zelfde niveau.
 
Autobedrijf Walraven regelt alles voor u: het wisselen van banden, het controleren en uitbalanceren. Over het opslaan en bewaren van uw zomerbanden hoeft u zich geen zorgen te maken. Tegen een geringe meerprijs regelen wij dit voor u.