Bezoek ons op Faqcebook

Velgen

De manier om je te onderscheiden van de duizenden andere automobilisten, is met een van de populairste accessoires; lichtmetalen velgen. Lichtmetalen velgen doen veel voor de styling van een auto. Het is niet voor niets dat autofabrikanten sommige van hun topmodellen voorzien van lichtmetalen velgen. 

 
Maar lichtmetalen velgen doen meer voor de auto dan het toevoegen van een persoonlijk accent. Technische voordelen zijn;
 
  In vergelijking met stalen velgen zijn lichtmetalen velgen over het algemeen een stuk lichter en vormvaster.
  Lichtmetalen velgen kunnen veel nauwkeuriger worden gemonteerd. Dat heeft, net als de hardheid van het materiaal, voordelen voor de levensduur van de velgen.
  Lichtmetalen velgen voeren vaak de warmte van de banden en het remsysteem beter af.
 
 
Een wiel koopt u niet zomaar. Het bepalen van welk wiel het meest geschikt is, vereist specialistische kennis. Zo moet bij het kopen van lichtmetalen wielen bijvoorbeeld gelet worden op de steekcircel, de ET-waarde en de diameter van het wiel (in inches). 

 

ET-Waarde 

De ET waarde van een wiel, ook wel de offset of Einpress Tiefe genoemd, bepaalt hoe ver een wiel naar binnen valt of naar buiten steekt in de wielkas. Een te hoge ET resulteert in een wiel dat aanloopt aan de binnenkant van de wielkas, een te lage ET resulteert in een wiel dat buiten de carrosserie uitsteekt. De ET wordt gemeten vanaf de denkbeeldige middellijn van de breedte van een wiel. ET 0 wil zeggen dat het bevestigingspunt (de wielflens) precies in het midden zit. ET 35 wil zeggen dat het bevestigingspunt 35 mm meer naar buiten zit, waardoor het wiel meer naar binnen valt. Een negatieve ET is ook mogelijk, het bevestigingspunt zit dan aan de binnenkant van het midden, waardoor het wiel verder naar buiten wordt "geduwd".
 

Wielmaat

De ET-waarde bepaalt niet op zichzelf hoe ver een wiel naar binnen valt of naar buiten steekt. Ook de wielbreedte is hiervoor bepalend. 7x15 staat voor een wiel van 7 inch breed en een diameter van 15 inch. Een wiel met ET 35 bij 7 inch breed staat weer anders onder de auto dan een wiel met ET 35 bij 7,5 inch breed. Een inch is gelijk aan 2,54 centimeter.
 

Steek

De steek heeft betrekking op de boutgaten in het wiel. 4x100 wil zeggen dat het wiel 4 boutgaten heeft, die een steekcirkel hebben van 100 mm. De steekcirkel is de diameter van een denkbeeldige cirkel die getrokken wordt door het midden van de boutgaten.
 
Montage van Lichtmetaal luister erg nauw; · De correcte maten en bevestigingsmaterialen zijn van groot belang. Op de juiste wijze monteren en balanceren is specialistisch werk, en dus een goede reden om eens bij Autobedrijf Walraven te komen kijken. · Om het goede uiterlijk van de velgen te behouden kan het balanceerlood door ons op de binnenkant van de velg worden aangebracht. · Autobedrijf Walraven heeft een ruim assortiment velgen en bijbehorende producten. · Voor onderhoud en diefstalpreventie kun je ook bij ons terecht voor advies. Autobedrijf Walraven is daarom de aangewezen specialist voor lichtmetalen velgen.
 
Je kunt diverse lichtmetalen velgen bekijken in onze vestiging of door op onderstaande link te klikken: